Имайки в предвид разнообразието на течни торове на пазара, в началото подходих, както със всеки нов продукт – резервирано.

Взех първоначално малки количества от продуктите Фулвин и Либамин.

Продуктът Фулвин беше приложен листно във насаждения от лозя и маточина, през юни месец на 2018 г.  В лозов масив около 50 дка находящ се в област. Хасково, община Любимец. Продуктът го приложихме на около 5 дка. Сорт – Виктория. След около 3 дни цветът на листната маса започна да се променя към по наситено зелено, като същевременно с това върха на летораслите започна да се подгъва, което означава че растежа отново беше започнал и то усилено. Около 5-6 ден започнаха да се наблюдават и видимо промяна в цвета и уголемяване на зърната.

След около 20-12 дни направихме сравнение в същият сорт между третирането със Фувин и тези площи, който не бяха третирани, разликата беше че:

  • Дължината на летораслите беше със 30 см по-дълги в полза на третираните Фулвин.
  • Листата бяха по-тъмно зелени в полза на третираните със Фулвин.
  • Зърната бяха по-здрави от останалите и същевременно с това бяха и по-добре оцветени.

Фулвин беше използван и в насаждение от маточина в комбинация с Либамин. Филвин беше използван листно, Либамин беше приложен с поливка. Ефекта на третираните части беше удивителен. След 5-6 ден листата станаха по-тъмно зелени. А след 14-15 дни се забелязваше и мощното стартиране на ново развиващата се коренова система на растенията в участъка, който беше третиран. Пропадането на младото насаждение до намалихме до 2%, а в останалата час от парцела пропадането достигна до 10%.

От направените контроли и резултатите от тях, препоръчвам на всичките ми клиенти да използват продуктите на Jiloca Industrial S.L. А клиентите ни, в които насаждения използвахме продуктите предлага ни от фирма „АГРОКОМЕРСИО“ ЕООД, заявиха категорично, че използват двата продукта през следващият сезон и ще изпробват някои от другите продукти.

Тодор Добрев

Консултант-агроном, „ АГРО-ГАРАНТ БГ“ ЕООД